Wandelen in de Regio Alkmaar

Ontdek al wandelend de Regio Alkmaar

In de regio Alkmaar ligt een uitgebreid wandelnetwerk; er zijn paaltjeswandelingen over glooiende duinen, langs de kust, over kronkelende paadjes, door pittoreske dorpjes en door de polder. Ook de steden lenen zich voor een wandeling. Met een stadswandeling ontdek je de verhalen achter de gebouwen en straten. Vele verrassende wandelroutes wachten op je. 

De leukste wandelroutes

Happen en stappen door 4 landschappen
Het Struin Klaverblad arrangement is een superleuke ervaring. Er zijn vier korte wandelroutes en twee lange fietsroutes in de prachtige omgeving van Struin uitgestippeld. Lekker culinair ontspannen over het strand, over de dijk, door de polder en de duinen.
Bekijk route

Alkmaar Kaasroute
De Kaasroute neemt je mee in de goudgele geschiedenis van Alkmaar. Ontdek onze prachtige binnenstad en volg de kaaspuntjes in de bestrating. De wandeling van ongeveer anderhalf uur start bij de Bathbrug, de ophaalbrug naast de Waagtoren.
Bekijk route

Familieroute Schoorlse Duinen
Wandeling door de Schoorlse Duinen en het centrum van Schoorl. Volg vanaf het buitencentrum de gele route. De route loopt door de duinen en door het dorp, waarbij je op het laatst een stukje langs de weg loopt.
Bekijk route

Wandelnetwerk Noord-Holland
Met het wandelnetwerk ontdekt u steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling. De startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer.
Bekijk route

In de voetsporen van de monniken en pelgrims
De wandeling begint op het parkeerterrein bij de Abdijwinkel van de Sint-Adelbertabdij. Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijner monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt.
Bekijk route

Een wandeling van bezinning en inspiratie
Deze rondwandeling van ongeveer 6,5 kilometer brengt je langs vier bijzondere plekken van bezinning en inspiratie. Je start bij de Willibrorduskerk, vervolgens ga je via het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw Ter Nood naar Landgoed Willibrordus en vervolgens kom je via de Witte Kerk bij de Willibrordusput in Heiloo.
Bekijk route

Hardlooproutes in de Regio Alkmaar

In de Regio Alkmaar is veel ruimte voor wandelen en hardlopen. Bekijk hieronder een aantal van de leukste en mooiste hardloop routes.

Trimmen in Schoorl

Trimparcours Schoorl

De route van het trimparcours is 5 kilometer lang en onderweg zijn er 6 toestellen geplaatst. De route begint bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en is gemarkeerd met pijlen. De route is altijd te lopen

Lees meer
Park groene voet

Park Groene Voet

In Park Groene Voet (Alkmaar Noord) is een hardloopparcours van 2,5 kilometer uitgezet. Het parcours is officieel ingemeten en goedgekeurd door de Atletiek Unie, wat betekent dat het een gecertificeerd (wedstrijd) parcours is!

Lees meer
Hardlooproute Oudorperhout

Oudorperhout

Vijf kilometer door de Oudorperhout en tien door de polder bij Graft-De Rijp: de nieuwe hardlooproutes van de gemeente Alkmaar

Lees meer

Leuke routes voor gezinnen

Ook voor het hele gezin zijn er leuke wandelingen in de Regio Alkmaar. Onderweg is er veel te zien en beleven voor de kleine wandelaars.

Wandeling Kabouterpaden

Kabouterpaden

Op zoek naar kabouters in het bos! Volg een kabouterpad; lekker met (geschminkte) rode konen en puntmuts de paden op! We hebben 4 hele leuke kabouterpaden in de buurt gevonden!

Bekijk de route
De Alkmaar Code speurtocht

De Alkmaar Code speurtocht

Een super leuke en leerzame speurtocht door de historische stad Alkmaar. Ben jij een echte speurneus en kraak je de Alkmaar Code?

Bekijk route
Elfendeurtjes route Alkmaar

Elfendeurtjesroute Alkmaar

In het centrum van Alkmaar zijn 23 bijzondere deurtjes te bezichtigen in mooie etalages. Er zijn twee deurtjes die nèt buiten het centrum te zien zijn: Het deurtje bij de ingang van het ziekenhuis en het deurtje op de Kennemerstraatweg. In totaal zijn er 25 deurtjes (januari 2021).

Bekijk meer
Familieroute rondje Duin en Dorp

Familieroute Schoorlse Duinen

Wandeling door de Schoorlse Duinen en het centrum van Schoorl. Volg vanaf het buitencentrum de gele route. De route loopt door de duinen en door het dorp, waarbij je op het laatst een stukje langs de weg loopt.

Bekijk meer

Ontdek meer wandelgebieden